JORRIT'S VERHAAL

In de jaren zeventig en tachtig werd brood nog langs de deuren gebracht. Zo leerde ik bakker Jos kennen. Ik mocht met hem mee als hij brood ging bezorgen. Ik heb nog levendige herinneringen aan Jos en de Peugeot 504 waarmee we de wijk in gingen. Ik was gek op de geur van het verse brood. Toen ik acht jaar oud was wist ik het zeker. Ik wilde bakker worden.

Toen ik dan eindelijk de opleiding tot bakker kon volgen en mocht gaan werken was ik in mijn nopjes. Het was heerlijk om ’s ochtends heel vroeg op te staan en op pad te gaan. Ik genoot van de stilte van de nacht en van mijn handen in het deeg.

Mijn ervaring heb ik opgedaan in verschillende bakkerijen in de omgeving van Nijmegen. In 2005 ging ik aan het werk bij een bakkerij en zorgbedrijf in Zutphen. Er ging een wereld voor me open. Brood bakken zonder verbetermiddelen, met meel van graan dat verbouwd is zonder kunstmest en pesticiden. En gemalen door de molenaar. Dit was het echte werk.

Mijn idealen gingen verder. Ik wilde experimenteren met oergranen, en dan alleen uit Nederland. Ik wilde zien waar het graan wordt verbouwd en toezien op het proces van verbouwen en malen. In 2012 begon ik als De Streekbakker, midden op de akkers van Willy Gooiker van Bio Godico. Samen met Ben van Ben’s houtovenbrood deelde ik hier een kleine bakkerij. We bakten ons brood in een houtoven. Ik kocht toen ook mijn eerste mobiele houtoven om broodjes te kunnen bakken op markten en evenementen.

Ik groeide uit de bakkerij op de akkers en huurde verschillende ruimtes rond Nijmegen om te bakken en om cursussen te geven. Toen Willy Gooiker zijn werk stopte ging ik een nieuwe samenwerking aan, met André Jurrius van Ekoboerderij De Lingehof in Hemmen en molenaar Bart Mols in Wageningen.

Een nieuwe fase is aangebroken. In april 2016 ben ik, samen met mijn vriendin Suzanne, mijn eigen bakkerijwinkel gestart, in Nijmegen, op een steenworp afstand van de bakkerij waar ik mijn eerste kennismaking had met het ambacht. Er zijn bakkers bijgekomen, maar ik sta nog dagelijks met mijn handen in het deeg.

Daarnaast bestaat veel van mijn werk nu uit het geven van cursussen, educatie en advies. Met ruim vijfentwintig jaar ervaring is mijn passie alleen maar gegroeid en breng ik deze graag over op anderen.

 

Contact

Thijmstraat 119
6531 CP Nijmegen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
024 737 04 83

Openingstijden

di t/m za geopend
van 8.00 tot 15.00

zo en ma gesloten


grafisch ontwerp:
Hartebeest

technische realisatie
Ivo-Online

waar te koop

Contact

Thijmstraat 119
6531 CP Nijmegen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
024 737 04 83


Openingstijden

di t/m za geopend
van 8.00 tot 15.00

zo en ma gesloten


grafisch ontwerp:
Hartebeest

technische realisatie:
Ivo-Online