biologische bakker Nijmegen
ons brood

100% BIOLOGISCH
omdat je kiest voor een zuiver product en een gezonde natuur

Dankzij de wisseling van gewassen, natuurlijke bemesting en biologische plaagbeheersing zorgt de biologische boer voor een vruchtbare bodem en een veerkrachtig ecosysteem. Met het zuivere graan dat zo geteeld wordt kunnen wij authentieke en zuivere producten bakken.

Wij gaan een stap verder dan biologisch. Een biologische bakker mag natuurlijke ‘verbetermiddelen’ toevoegen, zoals gluten, melkpoeder, suikers of een emulgator. Dit wordt gedaan om een brood malser of langer houdbaar te maken of het meer volume te geven. Wij kiezen er voor om dit niet te doen. Het is namelijk niet nodig en doet zelfs tekort aan de oorspronkelijke aard van brood.

We maken sommige van onze broden daarentegen wel lekkerder met biologische (zuid)vruchten, noten, zaden en pitten, olijfolie, kruiden en zelfs groente.

100% DESEM
omdat je kiest voor een goede vertering, een betere opname van vitaminen en mineralen en een rijke smaak.

We werken met desem als natuurlijk rijsmiddel en niet met gist. Desem wordt gemaakt van meel en water, zo eenvoudig kan het zijn. Een desembrood heeft een lang rijsproces wat een rijkere smaak aan het brood geeft. Daarnaast biedt het eten van desembrood bepaalde gezondheidsvoordelen.

In de graankorrel is van nature fytinezuur aanwezig. Fytinezuur is fijn voor de graanplant om de zaden te beschermen tegen insecten, maar minder goed voor ons lichaam als je het in grote hoeveelheden binnen krijgt. Het is een stof die zich in het darmkanaal aan sommige mineralen bindt, die daardoor niet meer door het lichaam worden opgenomen. Dankzij zowel de zuurdesem als het lange rijsproces wordt fytinezuur afgebroken waardoor mineralen beter worden opgenomen.

Desembrood is goed voor je spijsvertering. Alleen al omdat je van stevig brood minder eet, en er vaak beter op kauwt. Onderzoekers stellen dat de spijsvertering verbetert doordat zuurdesembrood probiotische en prebiotische eigenschappen heeft. Beide zijn essentieel voor een goede darmflora. Probiotica zijn goede bacteriën die de bacteriën in je darmen aanvullen en zo de darmflora versterken. Prebiotica zijn fermenteerbare vezels die de goede darmbacteriën voeden. Het regelmatig eten hiervan kan de gezondheid van je darmen verbeteren, wat de spijsvertering bevordert.

Tenslotte is bekend van desem dat het, in het rijsproces, onder andere gluten voor-verteert of deels afbreekt. Sommige mensen met darmklachten zijn hierbij geholpen (klachtenvermindering of geen klachten meer).

100% NEDERLANDS GRAAN
omdat je kiest voor minder kilometers tussen boer en bakker en voor zichtbaarheid waar je eten vandaan komt

Het biologische dynamische spelt en tarwe waar we mee werken wordt door André Jurrius verbouwd op zijn Ekoboerderij De Lingehof in Hemmen. De rogge komt van Han te Ronde op zijn landbouwbedrijf "Oude Ronde"  op de Wageningse Eng.

We zijn gespecialiseerd in het werken met Nederlands graan. Ons gehele assortiment is gebakken met meel en bloem van dit graan. We vinden het fijn om te weten waar het graan vandaan komt en in contact te zijn met boer en molenaar. Bovendien worden zo geen onnodige kilometers afgelegd.

Het is een mooie uitdaging om zo te werken omdat het graan door ons klimaat variërende eigenschappen heeft. Het vraagt van de bakker om in elke stap van het bakproces aanwezig te zijn en te ervaren wat het deeg nodig heeft.

100% MOLENSTEEN GEMALEN
omdat je kiest voor meel waar alle voedingsstoffen nog in aanwezig zijn

Bart Mols maalt het graan in Windkorenmolen De Vlijt in Wageningen. De molen draait nagenoeg geheel op windkracht.

Het graan wordt tussen molenstenen gemalen en wordt zo als volkorenmeel opgevangen. Alle voedingsstoffen zijn hier nog aanwezig. Daarna kan de molenaar uit het meel verschillende fracties zeven. Zo ontstaan gebuild meel en bloem.

In een industrieel proces wordt het graan gewalst. De graankorrel wordt in vele fracties opgesplitst en in aparte stromen verwerkt. Na het maalproces worden de fracties op diverse manieren samengevoegd. Soms worden fracties apart bewerkt en verkocht, omdat dit commercieel interessant is. Kiemolie is een voorbeeld van een product dat in de farmaceutische industrie of in verfproducten meer oplevert.

Om zeker te zijn dat er niets verloren gaat van het graan, kiezen wij voor molensteen gemalen producten.

100% AMBACHT
omdat je graag weet wie jouw brood maakt en omdat brood ‘leeft’ door de nuances in smaak en uiterlijk

Wij bakken op ambachtelijke wijze. Het afwegen, oppunten en opbollen van deeg, het schieten en uit de oven halen gebeurt handmatig. Het is mooi om op elk moment in het bakproces beslissingen te kunnen nemen die een product beter maken. Door de ambachtelijke productie ontstaan avontuurlijke nuances in de smaak en in het uiterlijk van het brood en banket.

De kwaliteit proef je!

Contact

Thijmstraat 119
6531 CP Nijmegen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
024 737 04 83

Openingstijden

di t/m za geopend
van 8.00 tot 15.00

zo en ma gesloten


grafisch ontwerp:
Hartebeest

technische realisatie
Ivo-Online

waar te koop

Contact

Thijmstraat 119
6531 CP Nijmegen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
024 737 04 83


Openingstijden

di t/m za geopend
van 8.00 tot 15.00

zo en ma gesloten


grafisch ontwerp:
Hartebeest

technische realisatie:
Ivo-Online